Новини

Останні події


Свято «Андріївські вечорниці»

Свято «Андріївські вечорниці»

Андрію, Андрію, на тебе конопельки сію, фартухом волочу, бо вже заміж хочу. Андрію, Андрію, на тебе конопельки сію. Ой ,дай мені, Боже, знати з ким їх буду жати!...

Як добре , що діти звертаються до минулого. Ріднішими їм  будуть батьківські пороги, бо у людини повинно жити святе, інакше душа зачерствіє – і  в неї нічого не можна буде вкласти. Тож нехай оживе одна із сторінок молодості наших предків.

13 грудня у групах №62 та №53, професія «Кухар;Кондитер» було проведено свято : «Андріївські вечорниці». Свято пройшло у святковій особливій формі.

Діти підійшли з великою відповідальністю до його проведення  . Це святкове дійство супроводжувалось цікавими ворожіннями та українськими народними піснями. Вечорниці пройшли у українському стилі : хата прикрашена вишитими рушниками, стара піч,лави застелені різнокольоровими доріжками, стіл накритий білою скатертиною, дівчата у вишитому вбранні та українських хустках. 

Дуже всім сподобались ворожіння , учні з великим захопленням брали в них участь, бо хотіли дізнатись чи будуть у парі зі своїм судженим, та чи стануть у наступному році на рушничок щастя.

Наприкінці святкового дійства дівчата винесли сонячну Калиту , до якої прив’язали червону стрічку і підв’язали її до стелі. Пан  Коцюбинський підстрибуючи мусив відкусити шматочок Калити, потім після нього всі хлопці по шматочку, а решту розламали і роздали дівчатам та всім присутнім, бо на Андрія обов’язково треба відкусити шматок , щоб на той рік стати здоровішими та сильнішими.

Тож хочеться сподіватись, що свято молоді, краси та парування залишило  у дітей добрий слід. Отже давайте повертати українські народні традиції та прививати підростаючому поколінню любов до української культури.

 

<< Повернутися на попередню сторінку