Новини

Останні події


Декілька ідей приготування паски та декору для великодніх пасочок.

Декілька ідей приготування паски та декору для великодніх пасочок.

Незабаром всі християни святкуватимуть Великдень. Не варто також забувати, що це одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя.. Цей день особливий для всіх, принаймні тому, що родина нарешті може зібратися і почастуватися за святковим столом. Кожна господиня дуже відповідально ставиться до свята, хоче щоб її великодній кошик мав не тільки гарний вигляд а і оригінальний. Пропоную декілька смачних та цікавих ідей для приготування і декорування великодніх пасочок. Впевнена що [...] Читати далі

Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома

 Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома

Корисна інформація для кожної господині. Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома Трапляються ситуації, коли ми хочемо приготувати якусь цікаву страву, а в рецепті є спеції і приправи, яких у нас немає, дорого коштують чи взагалі ми перший раз про них чуємо. А що, коли замінити деякі складники більш доступними? Каперси. Це мариновані чи консервовані з оцтом та сіллю пуп’янки квітів середземноморської рослини. Мають специфічний, гірчичний смак. Замінять їх подрібнені мариновані огірочки. [...] Читати далі

Корисні поради на замітку.

Корисні поради на замітку.

Кілька трав і спецій, які можуть легко замінити сіль у стравах Люди, що бережуть власне здоров'я, намагаються організувати правильне харчування. Сіль надає стравам особливий смак, але нерідко стає причиною високого тиску. Цей продукт затримує у організмі рідину, що провокує утворення набряків. Під час приготування їжі сіль можна замінити на трави і спеції, інформує Ukr.Media. У повсякденному житті ми часто використовуємо три слова: спеції, приправи і прянощі. Синонімічне значення цих визначень [...] Читати далі

Воркшоп «Еконавички в професії» в рамках Європейського року навичок

Воркшоп «Еконавички в професії» в рамках Європейського року навичок

У період з 18 по 22 березня 2024 року Департаментом освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації та Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Запорізькій області було проведено Воркшоп «Еконавички в професії» в рамках Європейського року навичок серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області. Метою проведення заходу є розвиток екологоорієнтованої діяльності закладів професійної (професійно-технічної) освіти, структурної перебудови в бік [...] Читати далі

Майстер – клас «Приготування смарагдових млинців з начинкою»

Майстер – клас «Приготування       смарагдових  млинців з начинкою»

11 березня розпочинається тиждень Масляної (Масниці). Це свято походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Масляною це свято почали називати у 1960-х роках ХХ століття, до того свято називалося Масниця, тому в Україні і прийнято його так називати. Чому Масниця? Тому що в цей день споживали багато масної ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі [...] Читати далі

Теми уроків виробничого навчання: «Готувати солодкі страви та напої»

Теми уроків виробничого навчання: «Готувати солодкі страви та напої»

Вчимося смачно готувати. Солодкі страви подають наприкінці обіду або вечері на десерт, тому їх ще називають десертними стравами, інколи їх включають у меню сніданку. За складом і способом приготування солодкі страви класифікують на натуральні плоди: узвари й сиропи; солодкі страви з речовинами, здатними утворювати драглі; гарячі солодкі страви. За температурою подавання всі страви цієї групи поділяють на гарячі (55℃) й холодні ( 10-14℃). Проте цей поділ умовний, оскільки багато страв подають як [...] Читати далі

Перевірочні роботи групи №36/1 з професії «Кухар» 4 - го розряду ( група ТУ).

Перевірочні роботи групи №36/1 з професії «Кухар» 4 - го розряду ( група ТУ).

26 лютого у групі №36/1, Федорівського ЦПО (професія «Кухар; кондитер», група ТУ ,майстер в/ н Нечет С.П.), були проведені перевірочні роботи з професії «Кухар» 4-го розряду. Хоча навчання має змішану форму, проте це не завадило здобувачам освіти опанувати професію, тому що коли навчаєшся улюбленій справі, то прагнеш дізнатися якомога більше та здобути якнайкращі вміння та навички, щоб стати професіоналом улюбленої справи. Усі відповідально поставилися до виконання завдань. Треба було [...] Читати далі

Тема уроків вир. навчання «Готувати тісто та вироби з нього»

Тема уроків вир. навчання «Готувати тісто та вироби з нього»

Вчимося смачно готувати та випікати «Готувати тісто та вироби з нього» Українська народна кухня багата стравами та різноманітними виробами з борошна. Це кашоподібні страви з борошна різних злаків (лемішка, соломаха, мамалига), страви з вареного (галушки, вареники) і смаженого тіста (налисники, присканці, пухкеники, вергуни) та печені вироби з тіста (пампушки, пиріжки, калачі тощо). Деякі з них стали традиційними на святковому столі: шулики — на Маковія; вареники, млинці, оладки, налисники — на [...] Читати далі

Тема уроків вир. навчання: «Готувати холодні страви та закуски»

Тема уроків вир. навчання: «Готувати  холодні страви та закуски»

Вчимося смачно готувати. Закуски і холодні страви здавна готують в Україні. Це різноманітні салати, овочеві кашки, меживо, риба заливна, м'ясні холодці, завиванці, ковбаси тощо, які мають надзвичайно велике значення у харчуванні людини. Для їх приготування на вибір різноманітних продуктів — сирі і варені овочі, гриби, м'ясо, рибу, яйця. Холодні закуски із сирих овочів є основним джерелом вітамінів (С, каротину, групи В) і мінеральних речовин (солей кальцію, фосфору, заліза, натрію). Ароматичні, [...] Читати далі

Тема уроків виробничого навчання «Готувати страви з різних видів м'яса».

Тема уроків виробничого навчання «Готувати страви з різних видів м'яса».

Вчимося смачно готувати. М’ясні гарячі страви — важливе джерело повноцінних білків, жирів, мінеральних і екстрактивних речовин, вітамінів А та групи В. Амінокислотний склад білків м’язових волокон близький до оптимального, коефіцієнт засвоєння їх дуже високий (97 %). Жири підвищують калорійність страв, а також є джерелом енергії. Екстрактивні речовини надають стравам своєрідного приємного смаку й аромату, сприяють виділенню травних соків, збуджують апетит і поліпшують засвоюваність їжі. В [...] Читати далі

Обласний конкурс: «Запорізький торт 2023»

Обласний конкурс: «Запорізький торт 2023»

«Запорізький торт 2023» З 1 жовтня по 20 грудня проходив обласний конкурс «Запорізький торт 2023», який проходив спільно з Громадською організацією «DobroDIYUKRAINE» та CHAYNARAVA. Головною умовою було: приготувати торт за власним рецептом. Понад 50 учасників взяло участь у цьому конкурсі, кожен хотів передати своє бачення цього торта, і кожен з них був уособленням стійкого запорізького духу, сили та козацтва. Я теж вирішила взяти участь у конкурсі і спекти свій авторський торт. Торт « Я люблю [...] Читати далі

Тема уроків виробничого навчання: «Готувати бульйони, супи та соуси».

Тема уроків виробничого навчання: «Готувати  бульйони, супи та соуси».

Теми уроків виробничого навчання: «Готувати бульйони, супи та соуси» Українська народна кухня відрізняється широким вибором перших страв, які готують із різноманітних продуктів. Перші страви збуджують апетит, підвищують секрецію залози органів травлення. Секрецію травних залоз підвищують екстрактивні речовини сировини основи перших страв (бульйонів, відварів), органічні кислоти (томатів, квашеної капусти, квасів, солоних огірків, сметани та ін.), смакові ароматичні речовини (цибулі, моркви, [...] Читати далі

Тема уроків в/н: «Готувати страви з яєць, молока та молочних продуктів»

Тема уроків в/н: «Готувати страви з яєць, молока та молочних продуктів»

Вчимося смачно готувати Яйця відносяться до найбільш цінних харчових продуктів, які не тільки підвищують енергетичність їжі, але і її біологічну цінність і значно покращують смак. Яйце — в основному білковий продукт, дуже високої харчової і біологічної цінності, оскільки у ньому містяться всі поживні речовини, які потрібні для життєдіяльності людини. До складу курячого яйця входять білки (12, 7 %), жири (11, 5 %), вуглеводи (0,6-0,7 %), мінеральні речовини (1,0 %), вода (74 %), вітаміни О, Е, [...] Читати далі

Тема уроків в/н: «Готувати страви з риби та нерибних продуктів моря».

Тема уроків в/н: «Готувати страви з риби та нерибних продуктів моря».

Вчимося смачно готувати Страви з риби є важливим джерелом повноцінних білків, які необхідні для побудови клітин організму людини. Білки риби засвоюються легше, ніж білки м'яса. Рибні страви багаті мінеральними речовинами, особливо страви, які приго­товлені з морської риби. Найкраще риба поєднується за смаком з гарніром з картоплі. Можна подавати її також з овочами тушкованими, горошком зеленим консервованим, вареними спаржою, цвітною капустою. Додатково до всіх рибних страв рекомендується [...] Читати далі

Тема уроків виробничого навчання:«Приготування страв з овочів та грибів»

Тема уроків виробничого навчання:«Приготування страв з овочів та грибів»

Вчимося смачно готувати. Страви з овочів - важливе джерело вуглеводів, необхідних для організму людини мінеральних речовин, органічних кислот і вітамінів. Їжа повинна бути різноманітною, збуджувати апетит і приносити людині задоволення. Важлива роль у цьому належить гарнірам з овочів, які доповнюють страви з м'яса, птиці і риби, надають їм привабливого зовнішнього вигляду, збагачують поживними речовинами, збуджують апетит і сприяють кращому їх засвоєнню. Поєднуючи овочі з м'ясом, птицею, рибою, [...] Читати далі

1 2 3 >