Вчимося смачно готувати
Яйця відносяться до найбільш цінних харчових продуктів, які не тільки підвищують енергетичність їжі, але і її біологічну цінність і значно покращують смак.
Яйце — в основному білковий продукт, дуже високої харчової і біологічної цінності, оскільки у ньому містяться всі поживні речовини, які потрібні для життєдіяльності людини. До складу курячого яйця входять білки (12, 7 %), жири (11, 5 %), вуглеводи (0,6-0,7 %), мінеральні речовини (1,0 %), вода (74 %), вітаміни О, Е, каротин, В,, В 2 , В 6 , РР, холін. Енергетична цінність 100 г курячих яєць — 157 ккал, або 657 кДж. За поживністю яйце можна прирівняти до 40 г м’яса або 200 г молока.
Жовток — найцінніша частина яйця, він багатий на білки (16, 2 %) й жири (32, 6 %), у ньому є вуглеводи (галактоза і глюкоза), мінеральні речовини ті самі, що і в білку яйця, вітаміни Б, Е, РР і групи В. Жовтого кольору жовтку надає наявність у ньому каротину, з якого в організмі утворюється вітамін А
Найціннішими для харчування є дієтичні і свіжі яйця, з яких готують багато смачних і поживних страв. їх вживають сирими, вареними, смаженими і запеченими, вони входять до складу різноманітних бабок, запіканок, соусів, салатів. Холодильникові і вапновані яйця використовують в основному при виробництві кондитерських і булочних виробів.
Але користь, насправді, залежить не тільки від складу продуктів у стравах а і від їх способу теплової обробки . Найбільше корисними є: варені, припущені та запечені страви, тож, пропоную декілька варіантів страв з яєць , молока та молочних продуктів.