Новини

Останні події


Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома

 Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома

 

Корисна інформація для кожної господині.

Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома

Трапляються ситуації, коли ми хочемо приготувати якусь цікаву страву, а в рецепті є спеції і приправи, яких у нас немає, дорого коштують чи взагалі ми перший раз про них чуємо.

А що, коли замінити деякі складники більш доступними?

Каперси. Це мариновані чи консервовані з оцтом та сіллю пуп’янки квітів середземноморської рослини. Мають специфічний, гірчичний смак. Замінять їх подрібнені мариновані огірочки.

Бальзамічний оцет. Цей темний і густий оцет із насиченим смаком та ароматом використовується для різних салатів та маринадів. Заміна – винний оцет, настояний на травах. Піде і ягідний, і фруктовий.

Зіра (кумін). У плові часто використовують терпкі й гіркуваті зернята зіри. Зіру можна замінити родичем – звичайним кмином. Не любите? Піде насіння кропу.

Прованські трави. Суміш запашної зелені та прянощів. У її складі – петрушка, розмарин, естрагон, базилік, чебрець (тим’ян), любисток, орегано (материнка), куркума, паприка і навіть лаванда. Готуючи рагу, м’ясні чи рибні страви, замість цієї приправи можна додати трохи сушеної материнки чи гіркуватого розмарину.

Шафран. Дуже дорога східна приправа – не що інше, як тичинки квітів крокусів, які збирають вручну. Використовується для приготування плову та кондитерських виробів. Надає стравам красивого жовтого кольору.

Замінник – мелений корінь куркуми.

Перец чилі. Щоб додати пікантності стравам, підійде будь-який гострий перець.

Орегано. Ця запашна трава у нас має назву материнка. Її додають у різноманітні м’ясні та овочеві страви, до соусів і маринадів. Якщо хочете отримати потрібний смак – додайте майоран.

Сік лайма. Лайм або зелений лимон – невеликі плоди цитрусових із зеленкуватою шкіркою. 1 ч. л. лаймового соку замінить 1 ч. л. лимонного соку, 1 ч. л. білого вина чи 1 ч. л. 3 % оцту.

Сир маскарпоне. Італійський вершковий сир, що використовується для приготування десертів та бутербродів. Його можна замінити сумішшю домашнього кисломолочного сиру та жирних вершків. Або ж спробувати приготувати маскарпоне самим – із 25 % вершків. Для цього вершки потрібно нагріти на водяній бані.

Перемішуючи, влити лимонний сік або винний оцет, щоб молочний білок згорнувся. Ще трішки нагріти, охолодити і підвісити у складеній у кілька шарів марлі, щоб стекла зайва сироватка.

Розпушувач (порошок для печива). Його можна зробити власноруч. Просто змішати однакову кількість соди й лимонної кислоти й додати в борошно для приготування печива, пирогів, тортів. На 0,5 кг тіста – достатньо 0,5 ч. л. лимонної кислоти й 0,5 ч. л. питної соди.

Коричневий цукор або патока. Можна замінити звичайним білим цукром-піском.

Кленовий сироп. Заміна – рідкий мед або сироп із солодкого варення.

Агар-агар. Рослинний желюючий продукт, який виготовляється з червоних та бурих водоростей. 2 ч. л. агар-агару можна замінити 1 ст. л. сухого желатину.

Чорний шоколад. 100 г плитку гіркого чорного шоколаду можна замінити 9 ст. л. какао-порошку, додавши 3 ст. л. вершкового масла чи рафінованої олії.

<< Повернутися на попередню сторінку