Люди, що бережуть власне здоров'я, намагаються організувати правильне харчування. Сіль надає стравам особливий смак, але нерідко стає причиною високого тиску. Цей продукт затримує у організмі рідину, що провокує утворення набряків. Під час приготування їжі сіль можна замінити на трави і спеції, інформує Ukr.Media.
У повсякденному житті ми часто використовуємо три слова: спеції, приправи і прянощі. Синонімічне значення цих визначень помилково. Тож яка між ними різниця:
Спеції - це речовини, не обов'язково рослинного походження, за допомогою яких можна змінити консистенцію і смак страви. Сіль, цукор, желатин, крохмаль і лимонна кислота - це спеції. Вони не мають свого унікального аромату і тому аромат страв теж не змінюють.
Прянощі - це добавка до їжі, яку не вживають самостійно. Прянощі завжди рослинного походження, найчастіше, це насіння, квіти, суцвіття, листя, стебла, коріння або плоди. Гвоздика, лавровий лист, перець, кориця, ваніль - це прянощі.
Приправи - це теж добавки, вони змінюють смак і аромат страви, але не змінюють консистенцію. Можна готувати їх за рецептом або вживати у вже готовому вигляді. Приміром, гострий і солодкий перець, хрін, томатна паста, майонез, барбарис, оцет і гірчиця - це приправи.
Розмарин
Рослина має сильний аромат сосни, у великих кількостях пригнічує смак інших компонентів. Гілочки кладуть до м'яса на грилі, риби, страв з яєць і картоплі. Свіжий розмарин обсмажують разом з овочами. За умови використання у сушеному вигляді його попередньо подрібнюють.
М'ята
Траву застосовують для приготування солоних і солодких страв. Вона добре поєднується з квасолею, горохом, підходить для салатів. Бажано використовувати м'яту у свіжому вигляді.
Мускатний горіх
Завдяки гострому і солодкому аромату його додають до випічки, соусів, домашніх овочевих супів. Це компаньйон для гвоздики, кориці, чорного перцю.
Базилік
Трава з гострим пряним смаком — відмінне доповнення до м'ясних страв. Краще її використовувати у свіжому вигляді, але й у сушеному вона зберігає свій аромат. Базилік підходить для приготування салатів, супів, соусів, піци.
Кардамон
Спецію застосовують у вигляді цілих стручків або зерен. Попередньо їх можна розмолоти. Кардамон з приємним ароматом використовують для випічки булочок, хліба, додають до страв.
Кайенський перець
Дуже гостра спеція, що вимагає обережності у застосуванні. Її вживають у вигляді свіжих або сушених стручків чи порошку. Перець — неодмінний компонент соусів, рагу з овочів, супів, морепродуктів.
Кориця
Пряну спецію нерідко додають до солодкої випічки, але у східній кухні вона є обов'язковим інгредієнтом страв з баранини і курки. Вона покращує смак запіканок, соусів, пирогів і компоту.
Коріандр
У кулінарії використовують листя рослини, що має лимонний аромат. У свіжому вигляді його кладуть у супи, салати, страви з м'яса і риби. Не менш корисним є насіння. Попередньо його обсмажують на сухій сковороді, а потім додають цілим або перемеленим.
Кріп
Пряну траву з сильним ароматом використовують у свіжому, замороженому і сухому вигляді. Її кладуть у салати, овочеві, м'ясні та рибні страви. Кріп додають до сиру, запіканок, вареного рису і бобів.
Імбир
Коріння з гострим смаком і різким ароматом переважно використовують у свіжому вигляді. Попередньо його натирають або подрібнюють і додають як заправку до салатів, компотів. Імбиром можна посипати м'ясо перед запіканням на грилі.
Паприка
Спеція є солодшою і м'якшою за кайенський перець. Її випускають у сушеному, молотому вигляді. Паприка добре поєднується з овочами, бобовими, яєчнею. Це відмінне доповнення до страв з риби, курки, баранини.
Естрагон
Трава має аромат, який схожий на аніс. Її рекомендують класти наприкінці приготування страви, тому що висока температура погіршує смак. Естрагон добре підходить до риби, овочів, яловичини і птиці. Його додають у супи, рагу, салати.