Кухонні штучки: лайфхаки, про які знає не кожна господиня
Секрети приготування ідеального
бісквітного рулету.
У деяких рецептах бісквітного рулету радять замінювати 1-2 ст. л. борошна на крохмаль. Він надає тісту м'якості та еластичності, а значить корж не трісне при загортанні. Але для цього краще використовувати кукурудзяний крохмаль, він не має специфічного смаку, на відміну від картопляного, і більше підходить для солодкої випічки.
Щоб спекти бісквітний рулет, який не ламається і не тріскається — вкрай важливо стежити за процесом випікання. Час приготування залежить від того, якого розміру ваше деко і товщина тіста на ньому. Якщо корж перетримати хоч на 2 хвилини — він пересохне і втратить гнучкість. Також на еластичність впливає товщина коржа: якщо ви спечете занадто товсту заготівлю, вона все одно потріскається при закручуванні.
Щоб корж пропікся рівномірно, слід дотримуватися температурного режиму. Для бісквіта на рулет правильна температура випікання — 180-200 градусів, в залежності від потужності духовки і шару тіста. При такій температурі низ встигне пропектися, а верх не підгорить.
У багатьох рецептах радять скручувати гарячий корж, остуджувати, а потім начиняти. Але головний секрет, як уникнути розтріскування — просочити корж. Залежно від рецепту, бісквітний рулет просочують чаєм, кавою, алкоголем або сиропом. Тільки не перебільшуйте — від надлишку вологи заготовка може розкиснути. Тому просочувати її потрібно змоченим в рідині силіконовим пензликом, а не поливати з ложки.
Начинка не повинна бути занадто рідкою. Якщо ви використовуєте для начинки свіжі ягоди або рідкий джем — попередньо загустіть їх, проваривши з ложкою крохмалю. Занадто густа начинка також небажана — з нею складніше працювати і є ризик пошкодити ніжний бісквіт при намазуванні.
Не звертайте бісквітний рулет занадто щільно — так начинка може витекти, а корж тріснути від натягу.
Щоб звичайний бісквіт став більш ароматним, можна додати в тісто цедру цитрусових, порошок кориці, ароматичні есенції. А отримати цікавий колір можна, зробивши «мармуровий» бісквіт: для цього потрібно додати в половину тіста порошок какао або кольоровий харчовий барвник. Викладіть на пергамент ложку білого, потім ложку кольорового тіста. Продовжуйте їх чергувати, поки все тісто не опиниться на деко: по готовності ви отримаєте гарні візерунки.