«Приготування шоколадного кексу з наповнювачем»

Вчимося смачно готувати та випікати


МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

 

уроку виробничого навчання

«Приготування шоколадного кексу з наповнювачем»  

«Кухар; Кондитер»  (ІІІ курс)

 

 

 

 

 

 

Майстер виробничого навчання

Нечет Світлана Петрівна

ІІ кваліфікаційна категорія

 

 

 

м.Гуляйполе 2019

 

 

Тема програми: «Приготування бездріжджового тіста та виробів з нього»;

Тема уроку :«Приготування шоколадного кексу з наповнювачем».

Мета уроку :Вчити самостійно готувати шоколадне тісто для кексів та формувати вироби; дотримуватись правил технологічного процесу,показувати рівень знань, умінь і набутих навичок;дотримуватись правил санітарії і гігієни, безпеки праці; економно використовувати сировину, воду, електроенергію; користуватись технологічними та інструкційними картками.

Розвивати навички з виконання необхідних прийомів та операцій з приготування кексів а також логічне та аналітичне мислення;

Виховувати в учнях добросовісне ставлення до навчання та праці, почуття відповідальності за доручену справу, за якість та естетичне оформлення виробу; прищеплювати любов до професії ; виховувати точність виконання трудових процесів.

Тип уроку: удосконалення початкових умінь і формування навичок виконання операцій і видів робіт.

Принцип навчання: принцип наочності, самостійності й активності учнів у навчанні; принцип науковості й доступності, що ґрунтується на вивченні сучасних технічних та технологічних засобів і прийомів діяльності.

Методи проведення: пояснювально-ілюстративні, проблемний виклад матеріалу майстром виробничого навчання, методи операції і самоорганізації навчально-пізнавальної діяльності, репродуктивні.

Комплексно-методичне забезпечення: журнал виробничого навчання; план уроку виробничого навчання; Технологія виготовлення борошняних кондитерських виробів – «Вікторія» Київ - 2002; інструкційно - технологічні картки, інструкція з охорони праці,  технологічні схеми і таблиці.

Натуральні зразки: шоколадний кекс з наповнювачем, заварний крем, білий шоколад.

Місце проведення : кухня - лабораторія.

Вид уроку : інструктаж, вправи.

Технічні засоби навчання: мультимедійний екран, ноутбук.

Технічне забезпечення :

-кухонний посуд : каструля, листи кондитерські;

інвентар : ножі, ,лотки, блендер, миски, сито металеве, ложки, форми для кексів, посуд для подачі ;

- обладнання : електричні плити,виробничі столи, ваги,електрична духовка

Дидактичне забезпечення : інструкційно – технологічні картки, технологічні картки, картки – завдання, звіт про роботу.

Матеріальне оснащення :

-плакат «Технологія приготування кексу шоколадного з наповнювачем», технологічні та інструкційні картки (додатки) ;

-сировина : яйця, ванілін, борошно, ізюм, цукор, масло , кефір, какао, вода, сода,молоко, білий шоколад.

Міжпредметні зв’язки:

- технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства;

-  устаткування підприємств харчування;

- організація виробництва та обслуговування;

- облік, калькуляція та звітність;

- фізіологія харчування;

- математика, хімія, фізика.

Тривалість уроку: 6 годин.

Хід уроку.

І. Організаційна частина: (5 хв.)

1.1. Перевірка присутності учнів.

1.2. Перевірка зовнішнього вигляду учнів, наявності робочої форми.

1.3. Перевірка готовності робочих місць до початку роботи.

ІІ. Вступний інструктаж:  (45 хв.)

2.1. Майстер виробничого навчання повідомляє тему і мету уроку (тему записує на дошці).

2.2. Мотивація навчальної діяльності.

(перед поясненням нового матеріалу пропоную одному з учнів показати презентацію яку вони мали підготувати до уроку на тему «Історія походження кексів»)  (додаток 1)

Пояснення майстра в/н.

Правильно приготоване тісто є основою смачного кексу. Тісто, як правило, складається з яєць, вершкового масла і цукру. Якщо ви хочете отримати двошаровий кекс. що складається з двох коржів різного кольору, то необхідно розділити тісто на дві частини і в другу його половину додати какао (коричневий корж) або харчовий натуральний барвник будь-якого кольору. Кекси діляться на повітряні і щільні. Щоб кекс був більш пористим, яєчні білки збивають окремо від жовтків, а потім додають в готове тісто, інакше отримаємо щільні коржі. Для створення неповторного смаку кексу, сушені ягоди витримували в спеціальних ромових бочках кілька місяців. Ця солодка випічка настільки стало популярною в Англії, що щоранку англійці вживають її на сніданок, з чаєм або соком. На сьогоднішній день існує велика кількість різноманітних солодких кексів. але також стає популярною випічка з м'ясною, овочевою або рибною начинкою.

Щоб уміти готувати та випікати якісні вироби, вам необхідно  перш за все:

  • вивчити технологію їх приготування;
  • вміти робити розрахунок сировини;
  • дотримуватись норм закладання продуктів і послідовності ведення технологічного процесу;
  • використовувати якісні продукти; 
  • правильно організовувати робочі місця, добирати інструмент, інвентар, 

Актуалізація теоретичних знань учнів з теми.

Завдання №1

Гра «Брей-ринг»

Умови проведення гри: майстер виробничого навчання поділяє групу на дві команди  і зачитує учням питання гри. Підгрупа яка першою, за обмежений час (30 сек.)  дає відповідь на поставлене питання, отримує 3 (три) бали.

Питання для гри:

1.З якого тіста виготовляють кекси?

<< < 1 2 3 4 5 > >>