Перерахунок інгредієнтів на форму іншого діаметру.

Кухонні штучки: лайфхаки, про які знає не кожна господиня


 

Перерахунок інгредієнтів

 

Перерахунок інгредієнтів на форму іншого діаметру

Якщо у вас немає форми потрібного розміру, вказаного в рецепті, але є інша (більша або менша), то для приготування торта за цим рецептом, потрібно перерахувати усі інгредієнти. Як це зробити?

K=D1²/D2²

де К - коефіцієнт для перерахунку;

D1 - форма, яка є у вас;

D2 - форма, вказана в рецепті.

Наприклад:

у вас є рецепт на форму 16 см, а ваша форма - 18 см.

Спочатку треба звести обидва числа в квадрат, а потім знайти їх співвідношення.

Зводимо в квадрат:

16*16=256 та 18*18=324

Тепер ділимо одне на інше:

324/256=1,27

Це означає, що кількість кожного інгредієнта при перерахунку з форми 16 см на форму 18 см треба помножити на 1,27.

Наприклад:

замість 200 г вершків потрібно взяти 254 і так далі.

Коефіцієнти перерахунку форм:

Ø16 на Ø10 - К=0,39

Ø16 на Ø12 - К=0,56

Ø16 на Ø14 - К=0,77

Ø16 на Ø18 - К=1,27

Ø16 на Ø20 - К=1,56

Ø16 на Ø24 - К=2,25

Ø16 на Ø28 - К=3,06

Ø18 на Ø16 - К=0,79