Якщо у вас немає форми потрібного розміру, вказаного в рецепті, але є інша (більша або менша), то для приготування торта за цим рецептом, потрібно перерахувати усі інгредієнти. Як це зробити?
K=D1²/D2²
де К - коефіцієнт для перерахунку;
D1 - форма, яка є у вас;
D2 - форма, вказана в рецепті.
Наприклад:
у вас є рецепт на форму 16 см, а ваша форма - 18 см.
Спочатку треба звести обидва числа в квадрат, а потім знайти їх співвідношення.
Зводимо в квадрат:
16*16=256 та 18*18=324
Тепер ділимо одне на інше:
324/256=1,27
Це означає, що кількість кожного інгредієнта при перерахунку з форми 16 см на форму 18 см треба помножити на 1,27.
Наприклад:
замість 200 г вершків потрібно взяти 254 і так далі.
Коефіцієнти перерахунку форм:
Ø16 на Ø10 - К=0,39
Ø16 на Ø12 - К=0,56
Ø16 на Ø14 - К=0,77
Ø16 на Ø18 - К=1,27
Ø16 на Ø20 - К=1,56
Ø16 на Ø24 - К=2,25
Ø16 на Ø28 - К=3,06
Ø18 на Ø16 - К=0,79