Інструкційна картка
Соус сметанний натуральний
№з/п |
Послідовність виконання (що робити) |
Інструктивні вказівки (як робити) |
Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів) |
1. |
Борошно пасерувати без масла, охолодити. |
У розігріту сковороду всипати просіяне борошно і безперервно помішуючи, нагріти при t 1200 С до кремового відтінку.
|
Не допускати зміни забарвлення борошна. |
2. |
Додати вершкове масло. |
Розм’якшене вершкове масло перемішати з пасерованим борошном.
|
Маса без грудочок, еластична однорідна. |
3. |
Сметану довести до кипіння. |
В сотейник з товстим дном викласти сметану, довести до кипіння. |
При нагріванні сметана не повинна розшаровуватись, що свідчить про якість продукту.
|
4. |
Додати пасеровку. |
Помішуючи сметану, додати підготовлену борошняну пасеровку з вершковим маслом.
|
Маса без грудочок, еластична однорідна. |
5. |
Довести до смаку. |
Додати сіль, перець та варити 3-5 хвилин. |
Смак в міру солоний, кислуватий.
|
6. |
Процідити , довести до кипіння. |
Соус процідити через сито і знову довести до кипіння. |
Консистенція соусу еластична, в’язка, напіврідка.
|
7. |
Подати соус сметанний натуральний. |
До м’ясних, овочевих, рибних страв, а також для приготування похідних соусів.
|
|
Інструкційна картка
Соус сметанний на основі білого соусу
№з/п |
Послідовність виконання (що робити) |
Інструктивні вказівки (як робити) |
Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів) |
1. |
Додати у білий соус сметану.
|
У гарячий білий соус помішуючи, додати прокип’ячену сметану. |
При нагріванні сметана не повинна розшаровуватись. |
2. |
Довести до смаку. |
Додати сіль та варити 3-5 хвилин. |
Смак в міру солоний, кислуватий.
|
3. |
Процідити , довести до кипіння. |
Соус процідити через сито і знову довести до кипіння. |
Консистенція соусу еластична, в’язка, напіврідка.
|
4. |
Подати соус сметанний на основі білого соусу. |
До м’ясних, овочевих, рибних страв, а також для приготування грибних гарячих закусок, запікання м’яса, риби, овочів, грибів.
|
|
Інструкційна картка
Соус сметанний з томатом
(на основі білого соусу)
№з/п |
Послідовність виконання (що робити) |
Інструктивні вказівки (як робити) |
Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів) |
1. |
Томатне пюре підготувати. |
Томатне пюре розвести бульйоном або перевареною водою. |
Консистенція розведеного томатного пюре повинна бути напіврідкою.
|
2. |
Томатне пюре уварити. |
Томатне пюре викласти на сковороду або сотейник та уварити до половини початкового об’єму.
|
Консистенція густої сметани. |
2. |
Томатне пюре додати у соус сметанний. |
Помішуючи соус сметанний, додати уварене томатне пюре, проварити.
|
Маса без грудочок, еластична однорідна. |
3. |
Процідити , довести до кипіння. |
Соус процідити через сито і знову довести до кипіння. |
Консистенція соусу еластична, в’язка, напіврідка, колір- рожевий, запах з ароматом томатного пюре.
|
4. |
Соус сметанний з томатом використати. |
Використати для приготування запечених страв з овочів.
|
|
Інструкційна картка
Соус сметанний з цибулею і томатом
(на основі білого соусу)
№з/п |
Послідовність виконання (що робити) |
Інструктивні вказівки (як робити) |
Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів) |
1. |
Ріпчасту цибулю нарізати. |
Ріпчасту цибулю нарізати дрібним січенням.
|
|
2. |
Ріпчасту цибулю пасерувати. |
На розігріту сковороду покласти вершкове масло, розтопити, викласти січену цибулю та пасерувати до розм’якшення.
|
Вершкове масло при нагріванні не повинно змінити колір. Ріпчаста цибуля- прозорого кольору. |
3. |
Додати томатне пюре. |
В пасеровану цибулю додати підготовлене томатне пюре і пасерувати 5-7 хвилин.
|
Пасерувати у сковороді на середньому нагріві. |
4. |
Додати пасеровку до соусу. |
Готовий сметанний соус прогрівають, вводять пасеровану цибулю з томатом, перемішують і кип’ятять.
|
Консистенція однорідна напіврідка, смак і запах сметани з присмаком і ароматом наповнювачів. |
5. |
Подати соус сметанний з цибулею і томатом. |
До страв з м’ясної котлетної маси і до голубців.
|
|