Інструкційно-техгологічна картка «Приготування сметанних соусів»

Шедевр не має рецепту... Кожен його готує з ароматом власних відчуттів


 

Інструкційна картка

Соус сметанний натуральний

 

 

№з/п

Послідовність виконання

(що робити)

 

Інструктивні вказівки 

 (як робити)

Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів)

1.

Борошно пасерувати без масла, охолодити.

У розігріту сковороду всипати просіяне борошно і безперервно помішуючи, нагріти при

 t 1200 С до кремового відтінку.

 

Не допускати зміни забарвлення борошна.

2.

Додати вершкове масло.

Розм’якшене вершкове масло перемішати з пасерованим борошном.

 

Маса без грудочок, еластична однорідна.

3.

Сметану довести до кипіння.

В сотейник з товстим дном викласти сметану, довести до кипіння.

При нагріванні сметана не повинна розшаровуватись, що свідчить про якість продукту.

 

4.

Додати  пасеровку.

Помішуючи сметану, додати підготовлену борошняну пасеровку з вершковим маслом.

 

Маса без грудочок, еластична однорідна.

5.

Довести до смаку.

Додати сіль, перець та варити 3-5 хвилин.

Смак в міру  солоний, кислуватий.

 

6.

Процідити , довести до кипіння.

Соус процідити через сито і знову довести до кипіння.

Консистенція соусу еластична, в’язка, напіврідка.

 

7.

Подати соус сметанний натуральний.

До м’ясних, овочевих, рибних страв, а також для приготування похідних соусів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційна картка

Соус сметанний на основі білого соусу

 

 

№з/п

Послідовність виконання

(що робити)

 

Інструктивні вказівки 

 (як робити)

Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів)

1.

Додати у білий соус сметану.

 

У гарячий білий соус помішуючи, додати прокип’ячену сметану.

При нагріванні сметана не повинна розшаровуватись.

2.

Довести до смаку.

Додати сіль та варити 3-5 хвилин.

Смак в міру  солоний, кислуватий.

 

3.

Процідити , довести до кипіння.

Соус процідити через сито і знову довести до кипіння.

Консистенція соусу еластична, в’язка, напіврідка.

 

4.

Подати соус сметанний на основі білого соусу.

До м’ясних, овочевих, рибних страв, а також для приготування грибних гарячих закусок, запікання м’яса, риби, овочів, грибів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційна картка

Соус сметанний з томатом

(на основі білого соусу)

 

№з/п

Послідовність виконання

(що робити)

 

Інструктивні вказівки 

 (як робити)

Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів)

1.

Томатне пюре підготувати.

Томатне пюре розвести бульйоном або перевареною водою.

Консистенція розведеного томатного пюре повинна бути напіврідкою.

 

2.

Томатне пюре уварити.

Томатне пюре викласти на сковороду або сотейник та уварити до половини початкового об’єму.

 

Консистенція густої сметани.

2.

Томатне пюре додати у соус сметанний.

Помішуючи соус сметанний, додати уварене томатне пюре, проварити.

 

Маса без грудочок, еластична однорідна.

3.

Процідити , довести до кипіння.

Соус процідити через сито і знову довести до кипіння.

Консистенція соусу еластична, в’язка, напіврідка, колір- рожевий, запах з ароматом томатного пюре.

 

4.

Соус сметанний з томатом використати.

Використати для приготування запечених страв з овочів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційна картка

Соус сметанний з цибулею і томатом

(на основі білого соусу)

 

 

№з/п

Послідовність виконання

(що робити)

 

Інструктивні вказівки 

 (як робити)

Обґрунтування, самоконтроль учнів (правильність виконання дій учнів)

1.

Ріпчасту цибулю нарізати.

Ріпчасту цибулю нарізати дрібним січенням.

 

 

2.

Ріпчасту цибулю пасерувати.

На розігріту сковороду покласти вершкове масло, розтопити, викласти січену цибулю та пасерувати до розм’якшення.

 

Вершкове масло при нагріванні не повинно  змінити колір. Ріпчаста цибуля- прозорого кольору.

3.

Додати томатне пюре.

В пасеровану цибулю додати підготовлене томатне пюре і пасерувати 5-7 хвилин.

 

Пасерувати у сковороді на середньому нагріві.

4.

Додати  пасеровку до соусу.

Готовий сметанний соус прогрівають, вводять пасеровану цибулю з томатом, перемішують і кип’ятять.

 

Консистенція однорідна напіврідка, смак і запах сметани з присмаком і ароматом наповнювачів.

5.

Подати соус сметанний з цибулею і томатом.

До страв з м’ясної котлетної маси і до голубців.