Рецептура сиропу «Шарлот»
НАЗВА СИРОВИНИ |
ВИТРАТИ СИРОВИНИ, Г |
Цукор-пісок |
631 |
Яйця |
112 |
Молоко |
421 |
ВИХІД |
1000 |
Технологія приготування сиропу шарлот
Сироп «Шарлот» готують двома способами:
1 спосіб. Цукор-пісок, яйця і молоко ретельно перемішують і доводять до кипіння, постійно помішуючи. Сироп кип’ятять протягом 4-5 хв до температури 104-1050С. Готовий сироп проціджують і охолоджують до 200С.
2 спосіб. Цукор-пісок і молоко по рецептурі змішують і варять сироп до температури 104-1050С (проба на тонку нитку). Яйця збивають протягом 5-7 хв і поступово вливають гарячий молочно-цукровий сироп. Отриману масу уварюють на водяній бані. Потім проціджують і охолоджують до 200С.
Послідовність приготування роботи.
1. Приготувати сироп шарлот. Для цього в каструлі місткістю 1 л перемішують 384 г цукру, 250 г молока. Поставити на плиту й уварити сироп до проби на тонку нитку.
2. Збити міксером 2 яйця 3-5 хв, щоб при послідуючих операціях не звернулися.
3. Поступово тоненькою цівочкою влити гарячий цукрово-молочний сироп, постійно помішуючи. Якщо молоко влити відразу, то яйця звернуться.
4. Отриману масу уварити на водяній бані. Для цього 1/3 каструлі місткістю 3 л наповнити гарячою водою і поставити на плиту. Каструлю із яєчно-молочно-цукровою сумішшю поставити в каструлю із гарячою водою й уварити до загусання 7-10 хв.
5. Вершкове масло нарізати на дрібні шматки. Із каструлі місткістю 3 л вилити воду й охолодити. У ній збити міксером масло при повільних обертах 5 хв до отримання білої маси.
6. Крем „Шарлот” готовий.
ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ
Зовнішній вигляд – однорідна масляниста маса; добре зберігає форму.
Колір – жовтуватий.
Смак і запах – солодкий, маслянистий, приємний.
Консистенція – пухка, еластична; вологість - 25%.