Технологічні карти на тему: «Приготування фаршированих овочів та грибів»

Шедевр не має рецепту... Кожен його готує з ароматом власних відчуттів


 

Технологічні карти на тему: «Приготування фаршированих овочів та грибів»

 

 

Технологічна картка

Голубці українські

В.С. Доцяк 1998

 

з/п

Назва сировини

Витрати сировини на 1 порцію

Витрати сировини на на 2 порції

Брутто

Нетто

Брутто

Нетто

1

Капуста білоголова свіжа

190

150

380

300

2

Маса капусти бланшованої

 

120

 

240

3

Яловичина (котлетне м`ясо)

150

109

300

218

4

Рис

9

9

18

18

5

Цибуля ріпчаста

12

10

24

20

6

Сало шпик

 

5

 

10

7

Маса начинки

 

120

 

240

8

Соус сметанний з томатом

 

75

 

150

9

Часник

2

1,7

4

3,4

 

Вихід

 

275

 

550

                                          

 

Технологія приготування

Капусту свіжу зачищають, з середини видаляють качан і промивають. Підготовлену капусту варять у підсоленій воді  до напівготовності, виймають, дають стекти воді, охолоджують, відокремлюють листки, зрізують або відбивають потовщення. 

На підготовлені листки кладуть начинку і загортають у формі циліндра, викладають у сотейник, додають бульйон і припускають 5-10 хв. Потім заливають соусом сметанним з томатом, тушкують 10-15 хв. Готові голубці заправляють часником. 

Приготування начинки: м`ясо яловичини пропускають через м`ясорубку, додають розсипчасту рисову кашу, пасеровану на салі ріпчасту цибулю, сіль, перець чорний мелений, перемішують.

Правила подавання

Подають в порціонній тарілці 2 шт. на порцію разом з соусом, зверху посипають дрібно нарізаною зеленню . 

 

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд - запечені голубці циліндричної форми, политі соусом, заправлені часником. 

Смак і запах - запеченої капусти з фаршем, смак в міру солоний, аромат м’яса, спецій. 

Колір – поверхня рум’яна, на зрізі світло – сірого кольору.

Консистенція – соковита, м`яка. 

 

 

 

 

Технологічна картка

Картопля фарширована, м`ясом і грибами

В.С. Доцяк 1998 

з/п

Назва сировини

Витрати сировини на 1 порцію

Брутто

Нетто

1

Картопля

137

137

2

Маса вареної картоплі

  -

100

 

Для фаршу:

   

3

Яловичина (котлетне м`ясо)

44

32

4

Гриби білі сушені

3

3/6

5

Маргарин

5

5

6

Часник

  6

5

7

Грибний відвар

5

5

 

Маса фаршу

-

50

8

Яйця

1/8 шт.

5

9

Хліб пшеничний

10

10

 

Маса напівфабрикату

-

165

10

Масло  вершкове

7

7

 

Маса готової картоплі

-

160

11

Соус грибний

-

50

 

Вихід

 

210

                                          

Технологія приготування

    Картоплю варять, обчищають надрізують і роблять «дно» для стійкості. З  протилежного боку зрізують «кришку», середину виймають ножем. 

Для фаршу: м`ясо яловичини пропускають через м`ясорубку, потім обсмажують до  готовності на маргарині. Сушені гриби варять, потім обсмажують з`єднують із м`ясом, додають подрібнений часник, грибний відвар і спеції. Фарш перемішують і заповнюють ним підготовлену картоплю, накривають зрізаною «кришкою». 

Напівфабрикат змочують в яйцях, обкачують у крихтах пшеничного хліба, укладають на змащений жиром лист і запікають  у духовій шафі  до готовності. Коли картопля запечеться, знімають «кришку». 

Правила подавання

Подають картоплю по 2 штуки на порцію з грибним соусом.

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – картопля овальної форми, без тріщин.

Смак і запах – відповідають запеченим виробам з картоплі.

Колір – шкірочка рум’яна, на розрізі – властивий картоплі і начинці.

Консистенція –шкірочка хрумка, на розрізі – пухка, не тягуча.

 

 

 

 

 

 

Технологічна картка 

Кабачки, фаршировані сиром 

Рецептура: стор.309, Українська кухня, В.С.Доцяк, 2015 р. 
 

 

Найменування  

сировини

Витрати сировини на  1 п, г

Брутто 

Нетто

Кабачки 

182 

122

Для начинки:

   

сир 

35 

34

Крупа рисова 

2.5

 

Маса готового рису 

45

Цибуля ріпчаста 

12 

10

Морква 

7

Маргарин столовий 

5

Маса пасерованої цибулі 

7

Маса начинки 

55

Сир твердий 

5.4 

5

Маргарин столовий 

2

Маса напівфабрикату 

170

Маса готових кабачків 

150

Соус сметанний 

50

Вихід 

150/50

 


Технологія приготування

Дозрілі кабачки обчищають від шкірочки, нарізують упоперек на циліндри 4-5  см заввишки, видаляють частину м’якоті з насінням, щоб було денце, відварюють в  підсоленій воді до напів готовності 3-5хв. Потім їх виймають шумівкою,  перекладають у друшляк і охолоджують. 

Приготування начинки: протертий сир змішують з вареним розсипчастим  рисом, вареною морквою. нарізаною дрібними кубиками і пасерованою цибулею. Підготовлені кабачки заповнюють начинкою, викладають в один ряд на змащений маргарином лист, посипають тертим сиром твердим, збризкують  розтопленим маргарином і запікають в жаровій шафі при температурі 160-170 °С. При подаванні поливають соусом сметанним та прикрашають зеленню.

Правила подавання 

Подають кабачки с соусом на столовій мілкій тарілці, посипають дрібно  нарізаною зеленню. 

Вимоги до якості 

Зовнішній вигляд - кабачки фаршировані сиром з рум’яною кірочкою на  поверхні, з соусом, посипані зеленню. 

Смак і запах - запечених кабачків, сира, сметанного соусу.  

Колір - кірочка на поверхні золотистого кольору. 

Консистенція - м’яка , соковита.

 

 

 

Фаршировані гриби з фаршем і сиром

Фаршировані гриби - проста і ситна закуска, це страва з шапочок грибів, які перевертають, фарширують начинкою, а потім запікають. Готувати її можна з будь-яких їстівних грибів з досить великою шапочкою. Але особливою популярністю користуються печериці. Начинка для фаршированих печериць може бути абсолютно різною - залежить від того, що є у вас в холодильнику. Це один з найпопулярніших варіантів фаршированих грибів. У начинку можна додавати твердий сир, а можна готувати і без нього.

  • Печериці (великі) - 10 шт.                     
  • М'ясний фарш - 300 г                                  
  • Твердий сир - 200 г
  • Панірувальні сухарі - 50 г
  • Зелена цибуля (перо) - 3-4 шт. 
  • Вершкове масло - 1 ст. л.
  • Олія - 2 ст. л.
  • Сіль - за смаком
  • Чорний мелений перець - за смаком
  • Часник - 2 зубчик

Технологія приготування

Фарш посоліть і поперчіть, додайте подрібнену цибулю і часник. Обсмажте на сковороді. Додайте половину тертого сиру, сухарі і перемішайте. Відокремте шапочки печериць від ніжки, змастіть зовні розтопленим вершковим маслом. Наповніть шапочки начинкою і посипте тертим сиром, що залишився. Запікайте в розігрітій до 200°С духовці 15 хвилин. 
 

 

 

Є кілька тонкощів приготування фаршированих грибів:

  • інгредієнти для начинки зазвичай дрібно нарізають та обсмажують, хоча обсмажування - необов'язково;
  • шапочки грибів при приготуванні зменшуються в розмірах, тому не варто сильно набивати їх начинкою;
  • перед запіканням фаршировані гриби зазвичай посипають зверху тертим сиром або панірувальними сухарями.