Шедевр не має рецепту... Кожен його готує з ароматом власних відчуттів


 

Технологічна карта

«Каша гречана розсипчаста»

 

 

Склад продуктів

Брутто

Нетто

Крупа гречана

476

476

Сіль

0,1

0,1

Вода

0,71

0,71

Масло вершкове

15

15

Або цибуля

 

 

Вихід

 

1000

 

Технологія приготування.

У наплитний або стаціонарний казан наливають за нормою воду, доводять до кипіння, додають сіль і засипають підготовлену крупу, перемішують дерев’яною кописткою. Знімають шумівкою зерна, які спливли. Варять, періодично помішуючи до загусання, додають жир(5-10% маси крупи), вирівнюють поверхню, закривають кришкою і розпарюють кашу до готовності при малому нагріванні.

Для приготування каші з підсмажених круп слід влити води на 5-6% більше, ніж для каші з сирих, оскільки така каша вариться швидше. Щоб каша була розсипчастою, її розпушують кухарською виделкою.

Подають гарячою з вершковим маслом або пасерованою цибулею. Використовують як гарнір для будь-яких страв.

Вимоги до якості

Зерна набухлі, гарно проварені, добре зберегли форму і легко відокрем­лю­ються одне від одного; колір відпо­відає виду крупи. Вологість каші має становити, %: гречаної – 60, манної і пшеничної – 66, рисової – 70