Майстер виробничого навчання
Нечет Світлана Петрівна
ІІ кваліфікаційна категорія
м.Гуляйполе 2019
Тема програми: «Приготування бездріжджового тіста та виробів з нього»;
Тема уроку :«Приготування шоколадного кексу з наповнювачем».
Мета уроку :Вчити самостійно готувати шоколадне тісто для кексів та формувати вироби; дотримуватись правил технологічного процесу,показувати рівень знань, умінь і набутих навичок;дотримуватись правил санітарії і гігієни, безпеки праці; економно використовувати сировину, воду, електроенергію; користуватись технологічними та інструкційними картками.
Розвивати навички з виконання необхідних прийомів та операцій з приготування кексів а також логічне та аналітичне мислення;
Виховувати в учнях добросовісне ставлення до навчання та праці, почуття відповідальності за доручену справу, за якість та естетичне оформлення виробу; прищеплювати любов до професії ; виховувати точність виконання трудових процесів.
Тип уроку: удосконалення початкових умінь і формування навичок виконання операцій і видів робіт.
Принцип навчання: принцип наочності, самостійності й активності учнів у навчанні; принцип науковості й доступності, що ґрунтується на вивченні сучасних технічних та технологічних засобів і прийомів діяльності.
Методи проведення: пояснювально-ілюстративні, проблемний виклад матеріалу майстром виробничого навчання, методи операції і самоорганізації навчально-пізнавальної діяльності, репродуктивні.
Комплексно-методичне забезпечення: журнал виробничого навчання; план уроку виробничого навчання; Технологія виготовлення борошняних кондитерських виробів – «Вікторія» Київ - 2002; інструкційно - технологічні картки, інструкція з охорони праці, технологічні схеми і таблиці.
Натуральні зразки: шоколадний кекс з наповнювачем, заварний крем, білий шоколад.
Місце проведення : кухня - лабораторія.
Вид уроку : інструктаж, вправи.
Технічні засоби навчання: мультимедійний екран, ноутбук.
Технічне забезпечення :
-кухонний посуд : каструля, листи кондитерські;
- інвентар : ножі, ,лотки, блендер, миски, сито металеве, ложки, форми для кексів, посуд для подачі ;
- обладнання : електричні плити,виробничі столи, ваги,електрична духовка
Дидактичне забезпечення : інструкційно – технологічні картки, технологічні картки, картки – завдання, звіт про роботу.
Матеріальне оснащення :
-плакат «Технологія приготування кексу шоколадного з наповнювачем», технологічні та інструкційні картки (додатки) ;
-сировина : яйця, ванілін, борошно, ізюм, цукор, масло , кефір, какао, вода, сода,молоко, білий шоколад.
Міжпредметні зв’язки:
- технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства;
- устаткування підприємств харчування;
- організація виробництва та обслуговування;
- облік, калькуляція та звітність;
- фізіологія харчування;
- математика, хімія, фізика.
Тривалість уроку: 6 годин.
Хід уроку.
І. Організаційна частина: (5 хв.)
1.1. Перевірка присутності учнів.
1.2. Перевірка зовнішнього вигляду учнів, наявності робочої форми.
1.3. Перевірка готовності робочих місць до початку роботи.
ІІ. Вступний інструктаж: (45 хв.)
2.1. Майстер виробничого навчання повідомляє тему і мету уроку (тему записує на дошці).
2.2. Мотивація навчальної діяльності.
(перед поясненням нового матеріалу пропоную одному з учнів показати презентацію яку вони мали підготувати до уроку на тему «Історія походження кексів») (додаток 1)
Пояснення майстра в/н.
Правильно приготоване тісто є основою смачного кексу. Тісто, як правило, складається з яєць, вершкового масла і цукру. Якщо ви хочете отримати двошаровий кекс. що складається з двох коржів різного кольору, то необхідно розділити тісто на дві частини і в другу його половину додати какао (коричневий корж) або харчовий натуральний барвник будь-якого кольору. Кекси діляться на повітряні і щільні. Щоб кекс був більш пористим, яєчні білки збивають окремо від жовтків, а потім додають в готове тісто, інакше отримаємо щільні коржі. Для створення неповторного смаку кексу, сушені ягоди витримували в спеціальних ромових бочках кілька місяців. Ця солодка випічка настільки стало популярною в Англії, що щоранку англійці вживають її на сніданок, з чаєм або соком. На сьогоднішній день існує велика кількість різноманітних солодких кексів. але також стає популярною випічка з м'ясною, овочевою або рибною начинкою.
Щоб уміти готувати та випікати якісні вироби, вам необхідно перш за все:
Актуалізація теоретичних знань учнів з теми.
Завдання №1
Гра «Брей-ринг»
Умови проведення гри: майстер виробничого навчання поділяє групу на дві команди і зачитує учням питання гри. Підгрупа яка першою, за обмежений час (30 сек.) дає відповідь на поставлене питання, отримує 3 (три) бали.
Питання для гри:
1.З якого тіста виготовляють кекси?