Новини

Останні події


Навчання понад усе.

Навчання понад усе.

09.09.2024 року на базі нашого закладу "Федорівський центр професійної освіти " здобувачам освіти першого курсу (група №44) тим, у кого для дистанційного навчання немає гаджету, було забезпечено на три роки навчання такими необхідними пристроями. Тепер учні зможуть повноцінно навчатись та доєднуватись до онлай-уроків, які викладачі проводять у зумі. Дуже багато батьків не мають можливості забезпечити своїх дітей гаджетами, тому я вважаю, що це вкрай необхідна і дуже корисна допомога здобувачам [...] Читати далі

Участь у онлайн-курсі "Сучасний кондитер"

Участь у онлайн-курсі "Сучасний кондитер"

З 13 по 27 червня 2024 року в Центрі освіти дорослих "Перший" проходив онлайн-курс "Сучасний кондитер", на який я теж зареєструвалась, щоб здобути нові знання та навички на практиці готувати та оздоблювати сучасні десерти та кондитерські вироби. Це портрібно для того, щоб під час уроків з виробничого навчання давати здобувачам освіти нові сучасні рецепти - це не тільки дасть їм знання а і створить уроки виробничого навчання цікавішими , бо час не стоїть на місті, тому потрібно іти в ногу з ним [...] Читати далі

Пробні роботи з професії «Кухар» 4 - го розряду

Пробні роботи з професії «Кухар» 4 - го розряду

30 травня у групі №36/1, Федорівського центру професійної освіти (професія «Кухар; кондитер», група ТУ, майстер в/ н Нечет С.П.), були проведені пробні роботи з професії «Кухар» . Здобувачі освіти дуже відповідально віднеслись до отриманих завдань, вони мали приготувати 3страви з різних тем згідно з навчальною програмою за Державним стандартом з професії «Кухар» 4-го розряду. Всі учні продемонстрували хороші практичні вміння та навички,отримані під час навчання та виробничої практики, успішно [...] Читати далі

Нетворкінг «Крок до майстерності»

Нетворкінг «Крок до майстерності»

07 травня 2024 року Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Запорізькій області було проведено нетворкінг для педагогічних працівників напряму HoReCa на тему «Крок до майстерності» з метою об’єднатися та поділитися досвідом та знаннями. У цьому заході я теж узяла участь. Із колегами поділилася досвідом роботи за проблемною темою «Розвиток творчих здібностей здобувачів закладів професійної освіти як умова створення компетентної особистості». Вона є на часі, бо в умовах [...] Читати далі

Декілька ідей приготування паски та декору для великодніх пасочок.

Декілька ідей приготування паски та декору для великодніх пасочок.

Незабаром всі християни святкуватимуть Великдень. Не варто також забувати, що це одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя.. Цей день особливий для всіх, принаймні тому, що родина нарешті може зібратися і почастуватися за святковим столом. Кожна господиня дуже відповідально ставиться до свята, хоче щоб її великодній кошик мав не тільки гарний вигляд а і оригінальний. Пропоную декілька смачних та цікавих ідей для приготування і декорування великодніх пасочок. Впевнена що [...] Читати далі

Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома

 Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома

Корисна інформація для кожної господині. Чим замінити спеції і приправи, яких немає вдома Трапляються ситуації, коли ми хочемо приготувати якусь цікаву страву, а в рецепті є спеції і приправи, яких у нас немає, дорого коштують чи взагалі ми перший раз про них чуємо. А що, коли замінити деякі складники більш доступними? Каперси. Це мариновані чи консервовані з оцтом та сіллю пуп’янки квітів середземноморської рослини. Мають специфічний, гірчичний смак. Замінять їх подрібнені мариновані огірочки. [...] Читати далі

Корисні поради на замітку.

Корисні поради на замітку.

Кілька трав і спецій, які можуть легко замінити сіль у стравах Люди, що бережуть власне здоров'я, намагаються організувати правильне харчування. Сіль надає стравам особливий смак, але нерідко стає причиною високого тиску. Цей продукт затримує у організмі рідину, що провокує утворення набряків. Під час приготування їжі сіль можна замінити на трави і спеції, інформує Ukr.Media. У повсякденному житті ми часто використовуємо три слова: спеції, приправи і прянощі. Синонімічне значення цих визначень [...] Читати далі

Воркшоп «Еконавички в професії» в рамках Європейського року навичок

Воркшоп «Еконавички в професії» в рамках Європейського року навичок

У період з 18 по 22 березня 2024 року Департаментом освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації та Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Запорізькій області було проведено Воркшоп «Еконавички в професії» в рамках Європейського року навичок серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області. Метою проведення заходу є розвиток екологоорієнтованої діяльності закладів професійної (професійно-технічної) освіти, структурної перебудови в бік [...] Читати далі

Майстер – клас «Приготування смарагдових млинців з начинкою»

Майстер – клас «Приготування       смарагдових  млинців з начинкою»

11 березня розпочинається тиждень Масляної (Масниці). Це свято походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Масляною це свято почали називати у 1960-х роках ХХ століття, до того свято називалося Масниця, тому в Україні і прийнято його так називати. Чому Масниця? Тому що в цей день споживали багато масної ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі [...] Читати далі

Теми уроків виробничого навчання:«Готувати солодкі страви та напої»

Теми уроків виробничого навчання:«Готувати солодкі страви та напої»

Вчимося смачно готувати. Солодкі страви подають наприкінці обіду або вечері на десерт, тому їх ще називають десертними стравами, інколи їх включають у меню сніданку. За складом і способом приготування солодкі страви класифікують на натуральні плоди: узвари й сиропи; солодкі страви з речовинами, здатними утворювати драглі; гарячі солодкі страви. За температурою подавання всі страви цієї групи поділяють на гарячі (55℃) й холодні ( 10-14℃). Проте цей поділ умовний, оскільки багато страв подають як [...] Читати далі

Перевірочні роботи групи №36/1 з професії «Кухар» 4 - го розряду ( група ТУ).

Перевірочні роботи групи №36/1 з професії «Кухар» 4 - го розряду ( група ТУ).

26 лютого у групі №36/1, Федорівського ЦПО (професія «Кухар; кондитер», група ТУ ,майстер в/ н Нечет С.П.), були проведені перевірочні роботи з професії «Кухар» 4-го розряду. Хоча навчання має змішану форму, проте це не завадило здобувачам освіти опанувати професію, тому що коли навчаєшся улюбленій справі, то прагнеш дізнатися якомога більше та здобути якнайкращі вміння та навички, щоб стати професіоналом улюбленої справи. Усі відповідально поставилися до виконання завдань. Треба було [...] Читати далі

Тема уроків вир. навчання «Готувати тісто та вироби з нього»

Тема уроків вир. навчання «Готувати тісто та вироби з нього»

Вчимося смачно готувати та випікати «Готувати тісто та вироби з нього» Українська народна кухня багата стравами та різноманітними виробами з борошна. Це кашоподібні страви з борошна різних злаків (лемішка, соломаха, мамалига), страви з вареного (галушки, вареники) і смаженого тіста (налисники, присканці, пухкеники, вергуни) та печені вироби з тіста (пампушки, пиріжки, калачі тощо). Деякі з них стали традиційними на святковому столі: шулики — на Маковія; вареники, млинці, оладки, налисники — на [...] Читати далі

Тема уроків вир. навчання: «Готувати холодні страви та закуски»

Тема уроків вир. навчання: «Готувати  холодні страви та закуски»

Вчимося смачно готувати. Закуски і холодні страви здавна готують в Україні. Це різноманітні салати, овочеві кашки, меживо, риба заливна, м'ясні холодці, завиванці, ковбаси тощо, які мають надзвичайно велике значення у харчуванні людини. Для їх приготування на вибір різноманітних продуктів — сирі і варені овочі, гриби, м'ясо, рибу, яйця. Холодні закуски із сирих овочів є основним джерелом вітамінів (С, каротину, групи В) і мінеральних речовин (солей кальцію, фосфору, заліза, натрію). Ароматичні, [...] Читати далі

Тема уроків в/н «Готувати страви з різних видів м'яса».

Тема уроків в/н «Готувати страви з різних видів м'яса».

Вчимося смачно готувати. М’ясні гарячі страви — важливе джерело повноцінних білків, жирів, мінеральних і екстрактивних речовин, вітамінів А та групи В. Амінокислотний склад білків м’язових волокон близький до оптимального, коефіцієнт засвоєння їх дуже високий (97 %). Жири підвищують калорійність страв, а також є джерелом енергії. Екстрактивні речовини надають стравам своєрідного приємного смаку й аромату, сприяють виділенню травних соків, збуджують апетит і поліпшують засвоюваність їжі. В [...] Читати далі

Обласний конкурс: «Запорізький торт 2023»

Обласний конкурс: «Запорізький торт 2023»

«Запорізький торт 2023» З 1 жовтня по 20 грудня проходив обласний конкурс «Запорізький торт 2023», який проходив спільно з Громадською організацією «DobroDIYUKRAINE» та CHAYNARAVA. Головною умовою було: приготувати торт за власним рецептом. Понад 50 учасників взяло участь у цьому конкурсі, кожен хотів передати своє бачення цього торта, і кожен з них був уособленням стійкого запорізького духу, сили та козацтва. Я теж вирішила взяти участь у конкурсі і спекти свій авторський торт. Торт « Я люблю [...] Читати далі

1 2 3 >